Bedrijven

Aan het begin van de vorige eeuw bracht Frederick Taylor (1856-1919) in de Ford-fabrieken in Amerika een revolutie teweeg met de introductie van de lopende band. Elke arbeider kreeg een vaste plek en een vaste taak, wat er in resulteerde dat de productiesnelheid toenam en de productiekosten afnamen. Dat kwam goed uit want er was een enorme vraag naar een betaalbaar autootje voor iedereen. Zo werden vraag en aanbod netjes op elkaar afgestemd. Iedereen tevreden zou je zeggen…? Niet dus!

Taylor was zo geobsedeerd door een vloeiend en snel productieproces dat hij ervoor zorgde dat elke beweging heel precies aangeleerd moest worden en binnen een bepaalde tijd afgehandeld werd. Na verloop van tijd echter begonnen mensen te klagen of werden ziek. Het werk was geestdodend geworden en sommige plaatsen aan de lopende band veroorzaakten ernstige lichamelijke klachten.

Tegenwoordig is Taylorisme bijna een scheldwoord geworden. Een zichzelf respecterende ondernemer denkt anno 2016 eerder in termen van menselijk kapitaal en diversiteit. Medewerkers zijn het gezicht van het bedrijf of de organisatie. Aan hen kun je letterlijk zien hoe het er op het werk aan toegaat. Er wordt bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in de vorm van opleiding en training. Dat betekent niet dat het tegenwoordig altijd goed met iemand gaat.

Er kan van alles gebeuren waardoor het ineens niet meer zo lekker loopt, niet privé en niet op het werk. Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn: problemen met collega’s of als gevolg van een reorganisatie of fusie, ziekte of andere persoonlijke problemen. Humanos geeft persoonlijke ondersteuning afhankelijk van de vraag.© Humanos 2018